Veelgestelde vragen: Fiets en Fietstools

Geen fietstocht zonder degelijke mountainbike die Afrika-proof is. Het fietstransport wordt door Vélo Afrique verzorgd. De fietsetappes worden uitgetekend op GPS. Voorzie de noodzakelijke reserveonderdelen voor jouw fiets.

fiets

Onderhoud van je fiets ter plaatse
Lees meer
Onderhoud van je fiets ter plaatse

Een fietsdokter fietst mee en kan (dringende) basisherstellingen meteen uitvoeren. We verwachten van elke deelnemer te voorzien in basismateriaal: minimaal vier reservebanden en plakgerei. Dagelijks kan je bij de fietsdokter in het basiskamp terecht voor een smeerbeurt.

Wanneer je fiets "onherstelbaar" blijkt hebben we reservefietsen ter beschikking. Meer details vind je in het roadbook. Afspraken rond wisselstukken worden gemaakt tijdens de infosessies.

fiets

Binnen- en buitenbanden
Lees meer
Binnen- en buitenbanden

Als binnenband raden wij "Joe's no Flat" aan. Dit is een kant-en-klare binnenband met een "melkproduct" binnenin dat lekken dicht. Tubeless kan ook maar hou er dan rekening mee dat jouw banden afgelaten moeten worden voor transport, er geen compresseur beschikbaar is en dat CO² patronen niet toegelaten zijn op het vliegtuig.

Als buitenband raden wij de" X-King 2.2 Protection" of "Race King 2.2" van Continental aan. Een gelijkaardige band van een ander merk is ook goed.

fiets

Kan ik deelnemen met een elektrische fiets
Lees meer
Kan ik deelnemen met een elektrische fiets

Neen, dat is (nog) niet mogelijk omwille van logistiek. Het gewicht én de batterij van een elektrische fiets bemoeilijken het vliegtransport. Ter plaatse zal de capaciteit van de batterij in warme omstandigheden ontoereikend zijn. Daarbovenop kunnen we ook niet garanderen dat batterijen dagelijks opgeladen kunnen worden.

Niettegenstaande volgen we de evolutie van de elektrische (mountainbike)fietsen op om dit eventueel toch mogelijk te maken.

Fiets

Hoe worden de fietsen getransporteerd
Lees meer
Hoe worden de fietsen getransporteerd

Vélo Afrique voorziet één fietsdoos per deelnemer voor het transport van de fietsen. In volgend filmpje ontdek je hoe je jouw fiets optimaal in de fietsdoos inpakt.

Voor het inpakken organiseren wij een fietsinpakdag. Meer details hierover verkrijg je op de deelnemersvergaderingen.

Fiets

Vélo Afrique verhuurt mountainbikes
Lees meer
Vélo Afrique verhuurt mountainbikes

Vanuit Vélo Afrique hebben we MTB’s te huur. De voorwaarden hiervoor kan je verkrijgen op de deelnemersvergaderingen.

Fiets

Is mijn mountainbike Afrika-proof
Lees meer
Is mijn mountainbike Afrika-proof?

Je hoeft niet over de allernieuwste carbon bike te beschikken maar anderzijds dient de bike wel een avontuur te kunnen overleven in niet altijd de meest comfortabele situaties. Twijfel je of jouw bike dit avontuur zal overleven dan kan je op de deelnemersvergaderingen advies inwinnen bij onze fietsdokter.

Indien je nog een nieuwe bike wenst aan te schaffen geven wij op de deelnemersvergaderingen hierover alle nodige info.

Fiets

Wat zit er in jouw fietstasje
Lees meer
Wat zit er in jouw fietstasje

Tijdens de ritten heb je het liefst zo weinig mogelijk mee maar wel het noodzakelijke. Voor eventueel pech onderweg heb je volgende zaken zeker nodig in jouw fietstasje of op jouw fiets:

  • fietspomp
  • reservebinnenband
  • toolkit met kettingpons
  • plakgerief
  • missing link

Fiets

Fietsen op je eigen mountainbike
Lees meer
Fietsen op je eigen mountainbike

Het doel is om deel te nemen met je eigen mountainbike. Je fiets dient natuurlijk in goede staat te zijn en volledig "Afrika-proof". Ben je niet zeker of je mountainbike geschikt is dan kan onze fietsdokter je hierbij helpen.

Navigatie

Worden de etappes op GPS uitgestippeld
Lees meer
Worden de etappes op GPS uitgestippeld

De verschillende dagetappes worden uitgestippeld om op GPS te rijden.  De GPS-tracks worden tijdens de deelnemersvergadering op jouw GPS-toestel geïnstalleerd.  Een GPS toestel moet je zelf voorzien of is te huur via Vélo Afrique (voorwaarden te verkrijgen op de deelnemersvergaderingen) Wij raden Garmin toestellen aan, Mio toestellen zijn niet bruikbaar! 

Zorg er tevens voor dat het toestel over een SD kaartje beschikt zodat ook de toppografische kaart van onze bestemming erop kan gezet worden.

Lees meer

Conditie en Medisch

Met een goede conditie beleef je maximaal plezier aan je fietsavontuur. Onze dokter zorgt voor medische begeleiding bij ziekte of kleine valpartijen. Afreizen naar Kameroen vraagt enkele inentingen en een bezoek aan de huisdokter.

Lees meer
Wil je Vélo Afrique financieel steunen? Dat kan via BE46 7380 3094 4436