Senegal

Senegal, le pays de la teranga… Teranga? Teranga betekent gastvrijheid en dat zijn geen loze woorden. De Senegalezen zijn een vrolijk en gastvrij. Fietsen door Senegal is écht genieten van coleur locale en kinderen die je enthousiast achter je fiets hollen.

Senegal is ook de bakermat van Vélo Afrique. We gaan terug naar 2011 waar we onze eerste officiële Vélo Afrique editie konden organiseren. Zes edities Senegal staan op onze teller waarmee onze deelnemers vier scholen- en opvangcentra hebben gerealiseerd. De finish van onze Senegal edities ligt steevast aan de Lac Rose waar ook de wagens van Paris-Dakar over de eindstreep reden.

In 2023 trekken we terug naar Senegal. Senegal heeft veel te bieden en daarom trekken in 2023 opnieuw naar het land. Het parcours loopt langs de mangroves en langs de kust. In het zand bijten is een spreekwoord dat na een deelname plots heel tastbaar wordt. Fietsen door Senegal met een warm zonnetje op je fietshelm. Zet maar op je bucketlist!

Zambia

Zambia is the best kept secret of Africa! Met de fiets zullen we slechts een klein deel verkennen want het land Zambia is zo groot als Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije samen. Zambia is bij ons vooral gekend door de Zambezi rivier, de safari’s met de Big Five en natuurlijk door de Victoria watervallen.

Het is Franky Dobbelaere (deelnemer van Velo Afrique, ex-collega en vriend van Jeroen Leen) die ons met zijn organisatie Steunwielekes4Zambia hierheen brengt.

Zelf slaagde de organisatie Steunwielekes4Zambia erin om een lokale werking en school neer te zetten in Kabwe. Heel knap werk! Velo Afrique zal zich engageren om deze werking de komende jaren verder te zetten dankzij onze deelnemers. Het project in Kabwe zullen we bezoeken tijdens onze trip!

Details over het parcours zullen we eind augustus vrijgeven maar zoals al onze andere trips houden we dit toegankelijk voor iedereen.

Wij kijken er alvast naar uit om the best kept secret of Africa te ontdekken samen met jullie!

Rwanda

Rwanda wordt ook wel het land van “Les milles Collines” genoemd. Stevig klimmen wordt dus de boodschap voor onze deelnemers in Rwanda. Wist je trouwens dat Rwanda als eerste Afrikaanse land ooit het Wereldkampioenschap wielrennen organiseert in 2025? Rwanda is wielergek en daar zijn we met Vélo Afrique graag bij. Ja, we gaan zelfs even het officiële parcours van het Wereldkampioenschap verkennen!

We organiseren meteen twee edities in 2023 in Rwanda. Een fietsavontuur van tien dagen met zeven fietsetappes met de mountainbike of gravelbike. We fietsen er zo’n 400 kilometer maar overbruggen wel een stevige 11.000 hoogtemeters. We fietsen door theeplantages en rond vulkaankraters.

Als kers op de taart bezoeken we ons schoolproject ter plaatse.

Kameroen

We fietsen al enkele jaren in Kameroen. De eerste steen van het Vélo Afrique schooltje in Foumbot werd gelegd in 2015. Ondertussen zijn we verschillende edities verder en is ons schooltje een heuse school geworden waar 1500 kinderen van onderwijs genieten.

Kameroen is zo’n beetje mini-Afrika. Wanneer je van Noord naar Zuid zou reizen heb je alle landschappen van Afrika doorkruist. Met Vélo Afrique trekken we de bergen in. We fietsen door de brousse op rode pistes. Het parcours gaat heerlijk op en neer, maar vraagt soms wat technische stuurvaardigheid. Cameroun is puur en intens.

Niet toevallig voor veel van onze deelnemers een favoriete fietsbestemming. En finishen doen we aan de indrukwekkende watervallen van Ekom.

Namibië

Namibië, één van onze nieuwe bestemmingen. Waarom fietsen in Namibië? Fantastische landschappen, uitgestrekte vergezichten, diverse landschappen en ook wildlife. Voortdurend even met de ogen knipperen want je waant jezelf voortdurend in een Instagram setting of in een maanlandschap. Lange rechte banen van gravel, lichtjes glooiend om het gas open te draaien op je fiets. Je komt thuis met postkaartfoto’s. Namibië is een aaneensluiting van natuurlijke attracties.

Namibië is het tweede minst bevolkte land te wereld. Even weg van de wereld. In tegenstelling tot onze andere bestemmingen heb je in Namibië minder couleur locale. De landschappen en natuur compenseren dit meer dan voldoende.

We organiseren een editie in februari 2023 en maken plannen om Namibië verder te verkennen met de gravelbike of mountainbike.

Oeganda

Uganda of ook wel de parel van Afrika. Na verschillende edities in dit prachtige land kunnen we dit alleen maar beamen. Met Vélo Afrique volgen de witte Nijl vanaf Lake Victoria tot helemaal naar boven tot aan Murchisson Falls. Wat kan je verwachten? Een toegankelijk en vlot berijdbaar parcours met enkele gezellige basecamps met adembenemende zichten op de Nijl.

In Uganda is er altijd wel iets avontuurlijk te beleven: watervallen, neushorens en bavianen, een overzet op z’n Afrikaans, … Onze deelnemers beschrijven onze laatste etappes als onvergetelijk wanneer we hen door een safaripark loodsen tussen de wilde dieren. Fietsen met een kudde olifanten die toekijkt. En zo halen we de finish.

Intussen hebben we twee scholen met een opleidingscentrum in Uganda. Ons parcours loopt steeds voorbij de scholen zodat onze deelnemers kennis kunnen maken met deze projecten.