Over Vélo Afrique

Velo Afrique dat is fietsen in Afrika voor beter onderwijs! Wat ooit als een droom begon 12 jaar geleden I have a dream … I have a dream that one day all cyclists will want to cycle in Africa… is aan het gebeuren. Velo Afrique wil dit op een enthousiaste manier maximaal faciliteren.

Fietsers zetten vaker Afrika op hun bucketlist naast de traditionele beklimming van Ventoux of Galibier. Wij geven fietsers een avontuur in verschillende Afrikaanse landen: Senegal, Cameroun, Rwanda, Uganda, Zambia, Namibie, … We koppelen een uniek fietsavontuur aan een goed doel! Velo Afrique ontzorgt jou van alle obstakels die je zou tegenkomen in jouw voorbereiding.

Twaalf jaar geleden zouden we zeggen once in a lifetime maar vandaag zien we deelnemers steeds opnieuw deelnemen wanneer we een nieuw land lanceren.

Het doel van Vélo Afrique

Fietsen voor beter onderwijs in Afrika

Vélo Afrique bezorgt deelnemers een onvergetelijk avontuur en zorgt met de verzamelde fondsen voor beter onderwijs in Afrika met als doel beter onderwijs voor de kids! Een meerdaagse avontuurlijke MTB-rit met veel emotie, bloed, zweet en tranen maar vooral een ervaring om nooit te vergeten.

Een onderdompeling in de Afrikaanse cultuur waarbij ieder op eigen tempo, maar mét de nodige teamspirit, geniet van etappes door woestijn, savanne en authentieke dorpen. Deze ingrediënten maken van Vélo Afrique een prachtige belevenis om nooit meer te vergeten.

Sportieve doelstelling

Een sportief avontuur voor de geoefende fietser

Via Vélo Afrique willen we enthousiaste MTB’ers op een unieke manier laten kennismaken met de prachtige Afrikaanse cultuur. De fiets is hét transportmiddel bij uitstek om te kunnen genieten van de natuur en de ‘couleur locale’ te kunnen opsnuiven. Het mag daarbij best wel avontuurlijk voor ons peloton vandaar dat de MTB etappes toch enige conditie en technische rijvaardigheden vergen.

Maar meer nog dan de prestaties van de deelnemers is teamspirit en een open geest van het grootste belang. Samen willen we de eindstreep halen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze medefietsers en vooral voor het goede doel …

Educatieve doelstelling

Beter onderwijs in Afrika voor kinderen en jongeren

De fondsen die iedere deelnemer verzamelt, stelt ons in staat te investeren in beter onderwijs in Afrika! Wij bouwden samen met de lokale bevolking reeds vijf scholen en opleidingscentra in één van de armste wijken van Dakar, Medina Gounass, Jaxaay en Pout. Deze scholen zijn ondertussen een educatief en sociaal centrum geworden binnen de wijk en voor velen een lichtbaken voor een betere toekomst. In Kameroen bouwen we aan een school in Foumbot.

We staan in voor de verderzetting van onze huidige projecten en kijken uit naar investeringen in nieuwe projecten. We hopen deze doelstellingen samen met jullie én jullie sponsors te kunnen verwezenlijken.

Mijn eerste keer in Afrika en wat voor één! Met de fiets door Oeganda trekken was onvergetelijk. Vélo Afrique combineert perfect een sportieve uitdaging, kennismaking met plaatselijke cultuur, avontuur en goed doel. De locals die we ontmoet hebben en de mensen achter Foodstep hebben een onuitwisbare indruk achter gelaten. Zeer dankbaar dit te mogen meemaken!
Jella Peeters

Fantastische crew van vrijwilligers

Vélo Afrique is een vrijwilige organisatie en daar zijn we best trots op! We kunnen rekenen op de steun van onze trouwe partners en een grote achterban aan crewleden die in België of ter plaatse in Afrika de handen uit de mouwen steken.

Vélo Afrique is een fondsenwervingsproject voor de vzw Bonjour Afrique. Elke bijdrage, groot of klein, van onze medewerkers zorgt er voor dat Vélo Afrique groeit en dat we zo onze doelstelling, beter onderwijs in Afrika, kunnen blijven waarmaken. 

De vrijwillige structuur betekent dat er meer fondsen naar de schoolprojecten in Afrika kunnen vloeien. Op die manier is Vélo Afrique een transparante organisatie en daar hechten we belang aan.

Ook in Kameroen en Senegal hebben we medewerkers die we graag vermelden. Zij zorgen voor een warm welkom in Afrika voor onze deelnemers en begeleiden met hart en ziel de schoolprojecten. In het bijzonder vermelden we Jean-Georges Molioum en Cheikh Thiam. Zij behartigen de werking van de scholen in Kameroen en Senegal. In aanloop naar en tijdens een editie zetten onze crewleden hun beste beentje voor. Vele handen maken licht werk. Maar ook doorheen het jaar vraagt Vélo Afrique aandacht en opvolging. Voor die dagdagelijkse opvolging kan Vélo Afrique rekenen op haar kernteam.

Fondsenwerving Bonjour Afrique

Vélo Afrique is een fondsenwervingsproject voor de vzw Bonjour Afrique die zorgt voor de coördinatie en de opvolging van de sociale projecten in Afrika. Bonjour Afrique onderhoudt de contacten met de lokale NGO’s.

Wij halen onze voldoening uit het feit dat wij mensen bij elkaar brengen, die (via een sportieve inspanning) bijdragen aan beter onderwijs. Wij gaan voor kwalitatief onderwijs om kinderen in Afrika betere toekomstperspectieven te bezorgen. Een kind dat onderwijs heeft genoten, is een stuk weerbaarder en staat sterker in het leven.

Bonjour Afrique is een onafhankelijke vzw opgericht vanuit de idee dat wij het verschil kunnen maken. We geloven niet dat we de werld kunnen veranderen, maar voor een aantal mensen kunnen we wel een wereld van verschil maken. Dag in dag uit gebruiken we onze energie, kennis, talenten en vaardigheden om ons bedrijf waarvoor we werken vooruit te helpen. Hetzelfde willen we doen voor Vélo Afrique!

Om onze missie te financieren verwerven we fondsen voornamelijk dankzij Velo Afrique en via occasionele donaties en subsidies. Bonjour Afrique zorgt voor de coördinatie en opvolging van de sociale projecten in Afrika. We werken met lokale ngo’s en bevolking samen. We streven duurzaamheid van onze projecten na.