Projecten Vélo Afrique

Vélo Afrique bouwt met de verzamelde fondsen scholen en opleidingscentra. We gaan voor beter onderwijs in Afrika! Verder ondersteunen we lokale en sociale initiatieven.

2022
Kameroen
Foumbot
In november en december bezochten we onze school in Foumbot. De school straalt! Op de vleugel die werd aangebouwd dankzij fondsen van onze nieuwjaarseditie in 2020 staat een dak. Nu focus op de afwerking van de bovenverdieping met de fondsen van de november en december 2023 edities. Zo zal de capaciteit van de school 1500 leerlingen bedragen. Nog even vooruit blikken? Nieuw sanitair voorzien dat kan beantwoorden aan de groei van de school. Zo bouwen we stap voor stap verder aan degelijk onderwijs.
2022
Rwanda
Opvangcentrum Arc en Ciel
Arc en Ciel is een schooltje in de omgeving van Musanze waar trouwens ook het Cycling Center is van Rwanda.
2020
Oeganda
School Ibuje
In deze school in Ibuje moeten een 250-tal kinderen vandaag les volgen in erbarmelijke omstandigheden: veel te kleine ruimtes, geen daglicht, niet bestand tegen regenseizoen….
2019
Oeganda
Opvangcentrum Foodstep
Foodstep werd opgericht door Nathalie en Werner Steurbaut in 2006 om kinderen uit de kindergevangenis Kampiringisa (Kampala) opnieuw een toekomst te geven. Het opvangcentrum biedt plaats voor 120 kinderen. De kinderen krijgen tijdens hun verblijf kledij, eten, onderdak en opleiding. Een opgevangen kind zal Foodstep pas verlaten als die zelfstandig kan functioneren in de maatschappij.
2019
Oeganda
School Ibuje
In deze school in Ibuje moeten een 250-tal kinderen vandaag les volgen in erbarmelijke omstandigheden: veel te kleine ruimtes, geen daglicht, niet bestand tegen regenseizoen…
2019
Kameroen
School Foumbot
Dankzij de ingezamelde fondsen tijdens eerdere Vélo Afrique edities bouwden we aan deze middelbare school in Foumbot reeds een ‘Vélo Afrique-vleugel’ met een capaciteit voor 400 leerlingen.
2018
Oeganda
Opvangcentrum Foodstep

Foodstep werd opgericht door Nathalie en Werner Steurbaut in 2006 nadat ze een roadtrip hadden gemaakt en op hun weg de kindergevangenis Kampiringisa in Kampala - Oeganda hebben bezocht.

2015
Kameroen
School Foumbot
De vraag naar onderwijs in Kameroen blijft nog steeds groter dan het aanbod. Met de bouw van deze vijfde school in Foumbot zullen we de capaciteit van de bestaande school gevoelig kunnen uitbreiden.
2015
Senegal
Bouwgronden Pout
In Pout kochten we twee bouwgronden. Op de ene grond bouwen we een lagere technische school. De andere grond was begroeid met mangobomen. Om de bomen te kunnen behouden én in te zetten in het leerplan werd ook deze grond aangekocht.
2014
Senegal
Kindercrèche Sam Notair

Het vijfde gebouw is géén school maar een heuse kindercrèche. De lokale wijkwerking wees Vélo Afrique op de grote vraag van de moeders om de allerkleinsten op te vangen.

2014
Senegal
Sensibilisering Ebola
Op 29 augustus 2014 werd één geval van ebola vastgesteld in Senegal. Goed bewust van de ernst van de ziekte heeft volksgezondheid Senegal meteen maatregelen getroffen om de eventuele verspreiding van de ziekte in te perken.
2013
Senegal
School Media Gounass
Met de bouw van de vierde school kwamen we tegemoet aan de vraag om leerlingen uit de wijk Medina Gounass na het 6de leerjaar een technische opleiding aan te bieden. Dit schoolgebouw is meer en meer geëvolueerd naar een opleidingscentrum.
2012
Senegal
Opvangcentrum Jaxaay
De derde school werd gebouwd in de wijk Jaxaay. Deze wijk werd in 2008 opgebouwd door de overheid als toevluchtsoord voor de overstroomde gebieden van Medina Gounass. Met de bouw van deze school willen we leerlingen de kans bieden om te kunnen kiezen voor technische opleidingen.
2010
Senegal
School Medina Gounass
De tweede Vélo Afrique school werd gebouwd recht tegenover onze eerste school, maar wordt momenteel niet gebruikt als school of opleidingscentrum. Momenteel is de nood voor opvang van verwaarloosde (straat)kinderen in de wijk aanzienlijk groter en werd besloten om aan deze kinderen de broodnodige aandacht te geven.
2008
Senegal
School Medina Gounass
De wijk Media Gounass in Dakar heeft elk jaar te kampen met overstromingen tijdens het regenseizoen. De overheid greep in en een deel van de wijk werd platgelegd om wateropvangreservoirs te bouwen. Ook het schoolgebouw in de wijk verdween... Vélo Afrique kocht een bouwgrond aan en bouwde er zijn eerste school...

Wil jij of jouw bedrijf ook partner worden van Vélo Afrique ?

Draag jij Vélo Afrique een warm hart toe? Wil je graag onze schoolprojecten, activiteiten en evenementen structureel of financieel steunen? Neem dan zeker contact op met ons!
Ik wilde heel graag eens gaan mtb'en in het verre Afrika. Sportief doen, je kent dat wel. Wist ik veel dat bij mijn terugkomst zou blijken dat het sportieve eigenlijk niet zo belangrijk was voor mij! Wat een prachtige, emotionele, leerrijke, warme en fijne ervaring om kennis te mogen maken met Afrika! Wat een prachtige organisatie om op deze wijze een steentje te kunnen bijdragen!
Koen Meskens